Ryzlink vlašský OAK 2021 4E, pozdní sběr
Detailní popis produktu
Ryzlink vlašský z rodinného vinařství Entrée, který kvasil a poté 9 měsíců zrál na hrubých kalech v 600litrových sudech ze slavonského dubu. Díky tomu má krásně výraznou barvu, aroma i chuť, které mu vysloužili velkou zlatou medaili v soutěži Král vín ČR 2023.
Barva vína je zlatožlutá se zlatými odlesky a ve vůni si hned všimnete tónů tropického ovoce, zejména manga, čerstvé smetany, másla, medu, propolisu a květu divizny. Chuť je plná, extraktivní a dlouhá, opět s tóny tropického ovoce, které doplňují sladké fíky.
Víno podávejte vychlazené na 8–12 °C. Skvěle se hodí na běžný večer, ale i jako doprovod dobré večeře. Při párování doporučujeme spíše výraznější pokrmy, jako je pikantní asijská kuchyně, zrající sýry nebo výrazná masa.
Ocenění:
- Wine & Degustation - 80,67 bodů
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Ryzlink vlašský |
Cukr: | Suché |
Země: | Česká republika |
Oblast: | Morava |
Podoblast: | Mikulovská |
Produktová řada: | 4E |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 14 |
Ročník: | 2021 |
Objem: | 0.75 |
Klasifikace: | Pozdní sběr |
Sdružení: | Dunajovské kopce |
Ocenění: | Wine & Degustation |
Uzávěr: | Korek |
Šarže: | 13/21 |
Zbytkový cukr: | 6.8 |
Kyselina: | 8.5 |
Vinařství: | Entrée |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství Entrée založili manželé Pavla a Zdeněk Tréškovi v roce 2017. Vinici najdete v Mikulově, přímo pod úpatím Svatého kopečku a vína zrají v historickém sklepě, který našli před 35 lety při bagrování vlastního dvora. Výrobu vína má pod taktovkou Zdeněk, Pavla pak vinařství řídí.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
3,5 ha vinic
7 tisíc lahví ročně
2017 založeno
Na vinohradě o 3,5 hektarech se starají o 2 000 keřů, a navíc zpracovávají hrozny sousední vinice. Momentálně produkují maximálně 9 šarží po 600 litrech vína, tedy necelých 8 000 lahví ročně, zejména pro privátní klientelu – například na degustace přímo ve sklípku. V roce 2021 vinařství rozšířili o dalšího 1,5 hektaru nových vinic.
Ve vinařství produkují bílá i červená vína. Bílá vína se vyrábí v nerezových tancích i v dubových sudech, kde leží alespoň 6 měsíců na jemných i hrubých kvasnicích. Při výrobě červených vín se přistupuje k tradičnímu kvašení v otevřených nádobách a následné maceraci na slupkách a ležení v barikových sudech po vylisování. Zdeněk si stojí za tím, že víno potřebuje svůj čas a při výrobě se nikam nespěchá.
A odkud se vzal název a logo vinařství? Název Entrée poukazuje jednak na to, že je vinařství nové a teprve se zde píše historie. Vinice je navíc umístěná na tzv. vstupní bráně na Svatý kopeček v Mikulově a název v sobě má kousek rodinného jména Tréškovi. Jednotlivá písmena v logu pak odkazují na jména zakladatelů a jejich syna – Pavla, Zdeněk a Jakub Tréškovi.