Sauvignon Blanc Ried Nussberg 2017 Gross
Detailní popis produktu
Ruční sklizeň, výběr hroznů a odstopkování bobulí předchází krátké době macerace, jemnému lisování, pomalému, spontánnímu kvašení. Po 12 měsících zrání na celých kvasnicích následuje 6 měsíců zrání v ocelových nádržích a lahvování bez čištění a filtrace.
Doporučuje se kombinovat s jemnými rybími pokrmy a lehkou drůbeží a také s bílým chřestem.
Ocenění:
- Robert Parker - 95 bodů
- Gault Millau
- Falstaff - 97 bodů
- Prague Wine Trophy - Prague Premium Gold (93 bodů)
- Wine & Degustation - 84,80 bodů
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Sauvignon |
Cukr: | Suché |
Země: | Rakousko |
Oblast: | Dolní Rakousko |
Podoblast: | Jižní Štýrsko |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 13.5 |
Ročník: | 2017 |
Objem: | 0.75 |
Klasifikace: | Jakostní |
Ocenění: | Falstaff, Gault Millau, Prague Wine Trophy, Robert Parker, Wine & Degustation |
Uzávěr: | Korek |
Zbytkový cukr: | 2.4 |
Kyselina: | 6 |
Vinařství: | Gross |
Párování: | zelenina, saláty, chřest, rakouská kuchyně |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství s více než stoletou historií nabízí portfolio několika tradičních a pro region typických odrůd, jako jsou Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský, doplňkově pak i další odrůdy. Vína uvádí na trh různých řadách, každé s ojedinělým stylistickým a senzorickým projevem i cenovou hladinou.
Vinařská oblast: Dolní Rakousko
Vinařská podoblast: Jížní Štýrsko
37 ha vinic
180 tisíc lahví ročně
1907 založeno
Vinařství Gross sídlí v městečku Gamlitz ve vinařském regionu Jižní Štýrsko (Südsteiermark). Vliv zdejšího nepředvídatelného počasí, svahy s extrémním sklonem a rozmanité půdní formace na vinicích jsou pro vinařskou rodinu Gross výzvou i výhodou zároveň. Náročné podmínky vyžadují, aby se jim zdejší hospodáři přizpůsobovali a neustále se rozvíjeli. Každá vinice, každý sud si zaslouží specifickou pozornost, když usilují o to, aby z každého ročníku vylisovali co nejlepší víno, a to udržitelným způsobem a nenahraditelnou ruční prací. Ta začíná u ručního zpracování půdy motykou a končí ruční sklizní.
Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí až 20 stupňů je rozhodující pro tvorbu nádherného aroma vín. V tomto klimatu se také není možné vyhnout extrémům, jako jsou mrazy během rašení, vlny veder nebo krupobití krátce před sklizní. Zdejší vinice leží v nadmořské výšce mezi 300 a 500 metry a jsou zakořeněny v nejrůznějších půdách. Rozmanité spektrum sahá od vápnitých břidlic až po písek a štěrk, břidlici a horninu sopečného původu. Rozmanitost lokalit se odráží v bohatství odrůd v regionu. Grossovi se věnují především typickým místním odrůdám Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský, doplňkově pak i dalším.
Vinařství se v rodině Grossů pěstuje již po mnoho generací. Jejich vína patří každým rokem k výběru toho nejlepšího z celého regionu. Z jejich vyhlášených vinic, jako jsou Nussberg, Perz nebo Sulz pocházejí vína oceněná nejprestižnějšími odbornými platformami.