Sauvignon Blanc Südsteiermark 2009 DAC Gross
Detailní popis produktu
Chuť je suchá, svěží a plná, s příjemnou kyselostí, která dává vínu jiskru a osvěžení. Na patře je cítit i mírná minerální stopa, což dodává vínu zvláštní charakter a eleganci.
Sauvignon Blanc Südsteiermark 2009 DAC Archivwein je ideální ke kvalitním rybím jídlům, jako jsou ústřice, krevety a losos, ale také k drůbeži a zeleninovým salátům. Víno se také dobře hodí ke skladování, a když je správně uloženo, může se jeho chuť a aroma ještě zlepšovat a rozvíjet v průběhu dalších let.
Ocenění:
- Falstaff- 94 bodů
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Sauvignon |
Cukr: | Suché |
Země: | Rakousko |
Oblast: | Dolní Rakousko |
Podoblast: | Jižní Štýrsko |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 12.5 |
Ročník: | 2009 |
Objem: | 0.75 |
Ocenění: | Falstaff |
Uzávěr: | Šroubový uzávěr |
Zbytkový cukr: | 1.7 |
Kyselina: | 5.8 |
Vinařství: | Gross |
Apelační systém: | DAC Sudsteiermark |
Párování: | zelenina, saláty, korýši, krevety, bílá masa, plody moře, ústřice, ryby, mořské ryby, losos, rakouská kuchyně |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství s více než stoletou historií nabízí portfolio několika tradičních a pro region typických odrůd, jako jsou Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský, doplňkově pak i další odrůdy. Vína uvádí na trh různých řadách, každé s ojedinělým stylistickým a senzorickým projevem i cenovou hladinou.
Vinařská oblast: Dolní Rakousko
Vinařská podoblast: Jížní Štýrsko
37 ha vinic
180 tisíc lahví ročně
1907 založeno
Vinařství Gross sídlí v městečku Gamlitz ve vinařském regionu Jižní Štýrsko (Südsteiermark). Vliv zdejšího nepředvídatelného počasí, svahy s extrémním sklonem a rozmanité půdní formace na vinicích jsou pro vinařskou rodinu Gross výzvou i výhodou zároveň. Náročné podmínky vyžadují, aby se jim zdejší hospodáři přizpůsobovali a neustále se rozvíjeli. Každá vinice, každý sud si zaslouží specifickou pozornost, když usilují o to, aby z každého ročníku vylisovali co nejlepší víno, a to udržitelným způsobem a nenahraditelnou ruční prací. Ta začíná u ručního zpracování půdy motykou a končí ruční sklizní.
Teplotní rozdíl mezi dnem a nocí až 20 stupňů je rozhodující pro tvorbu nádherného aroma vín. V tomto klimatu se také není možné vyhnout extrémům, jako jsou mrazy během rašení, vlny veder nebo krupobití krátce před sklizní. Zdejší vinice leží v nadmořské výšce mezi 300 a 500 metry a jsou zakořeněny v nejrůznějších půdách. Rozmanité spektrum sahá od vápnitých břidlic až po písek a štěrk, břidlici a horninu sopečného původu. Rozmanitost lokalit se odráží v bohatství odrůd v regionu. Grossovi se věnují především typickým místním odrůdám Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Chardonnay a Ryzlink vlašský, doplňkově pak i dalším.
Vinařství se v rodině Grossů pěstuje již po mnoho generací. Jejich vína patří každým rokem k výběru toho nejlepšího z celého regionu. Z jejich vyhlášených vinic, jako jsou Nussberg, Perz nebo Sulz pocházejí vína oceněná nejprestižnějšími odbornými platformami.