Valtellina Superiore Il Pettirosso 2015 Arpepe
Detailní popis produktu
Toto víno je dokonalou syntézou Sassella a Grumello. Vyrábí se pouze v nejlepších ročnících a homogenizace dvou velmi odlišných terroirů se dosahuje pouze velmi dlouhou macerací a trpělivým zráním v sudech. Výsledek však rozhodně stojí za dlouhé čekání. Přestože na patře neustále ukazuje svůj charakter, vládne mu harmonie a jemnost.
Výborně se hodí k hlavním chodům z červeného masa a zvěřiny, zvláště dobře k prvním chodům na bázi hub.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Nebbiolo |
Cukr: | Suché |
Země: | Itálie |
Oblast: | Lombardia |
Barva: | Červené |
Obsah alkoholu: | 13 |
Ročník: | 2015 |
Objem: | 0.75 |
Uzávěr: | Korek |
Šarže: | L17 116 |
Vinařství: | Arpepe |
Párování: | italská kuchyně, těstoviny, uzeniny, červená masa, zvěřina, vepřové, bresaola della Valtellina, pizzoccheri alla Valtellinese |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Starobylá vinařská rodina Pelizzatti, která vlastní toto vinařství, se již více než 150 let věnuje pěstování vzácné odrůdy Nebbiolo, jež se v průběhu staletí ideálně přizpůsobila kraji Valtellina, kde se víno stále zpracovává ručně.
Vinařská oblast: Lombardie
Vinařská podoblast: Valtellina
13 ha vinic
60 tisíc lahví ročně
1860 založeno
Kvalita zdejších vín je dnes tak jako v minulosti znamenitým výsledkem dlouholetého pomalého vývoje. Tito zkušení vinaři trpělivě čekají, a teprve když nastane ten správný okamžik, přistoupí k lahvování vína, přičemž vždy přísně respektují fáze měsíce. Pak víno vrátí zpět a nechají je odpočívat v lahvích.
Jak sami o svém přístupu k produkci skvělých vín říkají: „Po pět generací jsme vždy čekali na správný čas, který je potřeba, a právě ten určuje tempo naší práce. Čas a pokora dělají z našeho vína nejčistší a nejupřímnější výraz této země a lidí, kteří ji s takovým nasazením obdělávají. Tak nás to naučil náš otec Arturo, tak to děláme, aniž bychom se nechali ovlivnit pomíjivými módami a konvenčním vkusem.“
Valtellina (lombardsky: Valtulina, německy: Veltlin, rétorománsky: Vuclina) je údolí ledovcového původu brázděné řekou Adda, která se táhne v délce 120 kilometrů od průsmyku Stelvio až k jezeru Como. Je sevřeno mezi pohořími Alpi Retiche a Orobie, probíhá souběžně s řetězcem Alp a má jedinečné mikroklima. Od úsvitu do západu slunce prohřívá terasovitou vinici, která je jako drahokam zasazena do retického svahu, plně vystavena jižnímu slunci a uklidňována chladným vánkem ze severu.
Suché kamenné zídky zadržují chudou půdu tvořenou vločkovitou žulou, kde od nepaměti kořen révy Nebbiolo z Alp nachází všechny živiny potřebné k vytvoření nepřekonatelné genetické variability. Podívaná na terasovité vinice v údolí Valtellina je dědictvím horalů, kteří se o ně starají po staletí, a je to neocenitelný poklad, který si zaslouží být chráněn jako kulturní památka UNESCO. V oblasti bylo vyšlechtěno veltlínské červené rané, dnes převládají modré hrozny odrůdy Nebbiolo.