Vernaccia di San Gimignano Tradizionale 2018, DOCG Montenidoli
Detailní popis produktu
Klasické suché bílé víno z oblasti San Gimignano. Hrozny z odrůdy Vernaccia se pěstují striktně organicky, jsou vinifikovány způsobem typickým pro vína červená a macerují na slupkách v betonových nádržích.
Tím víno získává plnou, slámově zlatavou barvu a bohatou chuť. Na nose ucítíte vůni bylin a mandlí, na patře pak bohatou, suchou chuť s dlouhým koncem. Víno perfektně ladí k pokrmům středomořské kuchyně založeným na olivovém oleji, smaženým i čerstvým rybám, sushi, ústřicím a měkkýšům.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a mošty |
---|---|
Druh: | Tiché |
Odrůda: | Vernaccia |
Cukr: | Suché |
Země: | Itálie |
Oblast: | Toscana |
Barva: | Bílé |
Obsah alkoholu: | 14 |
Ročník: | 2018 |
Objem: | 0.75 |
Uzávěr: | Korek |
Vinařství: | Montenidoli |
Apelační systém: | DOCG |
Párování: | italská kuchyně, asijská kuchyně, sushi, bílá masa, plody moře, ústřice, měkkýši, japonská kuchyně |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rozlehlý statek o rozloze zhruba 200 hektarů na hoře Montenidoli se nachází nad městečkem San Gimignano v Toskánsku. Celých 24 hektarů pokrývá vinice, o kterou se stará již přes 50 let Elisabetta Fagiuoli.
Vinařská oblast: Střední Itálie
Vinařská podoblast: Toskánsko
24 ha vinic
3 tisíc lahví ročně
1971 založeno
Elisabetta se v roce 1965 zamilovala do panství Montenidoli, koupila jej a zanedbaným vinicím i olivovému háji postupně navrátila původní krásu a vitalitu. V roce 1971 vyrobila své první komerční červené víno a až do roku 1984 nevyráběla žádné bílé. Později ale zjistila, že půda má pro bílé hrozny skvělý potenciál a pod jejíma rukama začala vznikat také bílá vína vysoké kvality.
Ve vinařství Montenidoli se vína pěstují zásadně přírodně a ekologicky. Nikdy se zde nepoužívaly pesticidy a díky vzdálenosti nehrozí ani znečištění ze sousedních vinic. Svá bílá vína Elisabetta popisuje jako bílá s tělem červených. Částečně je to také proto, že fermentují vždy alespoň v částečném kontaktu se slupkou.