Vína k Bollito Misto
Tradičně připravované v zimních měsících je bollito misto (doslova smíšené vařené maso) vydatným masovým pokrmem piemontského původu, i když dnes se s ním setkáte v celé severní Itálii. Tento složitý hlavní chod se skládá z několika různých kusů hovězího a telecího masa (tagli) a různých dalších druhů masa (ammennicoli nebo frattaglie). V Piemontu bollito misto nejčastěji obsahuje hovězí plec nebo bůček, telecí krk nebo jazyk, vepřovou klobásu cotechino nebo vepřové klusáky plněné zampone, kuře nebo kapouna, volský ocas a půlku telecí hlavy. Maso se podává ponořené do aromatického vývaru, který se vaří v páře, a obvykle se k němu podává řada různých zeleninových příloh, zatímco mezi tradiční koření pro bollito misto patří bagnetto verde nebo salsa verde, omáčka z petrželky, česneku a rozmačkaných sardelí; pikantní cibulovo-rajčatová omáčka známá jako salsa rossa nebo bagnetto rosso a mostarda di Cremona, sladkokyselá ovocná pochoutka ve sklenicích, která se konzervuje v sirupu s hořčičnou příchutí. Protože je bollito misto tak vydatný pokrm, který se obvykle podává při rodinných oslavách a zvláštních příležitostech, a nejlépe se snoubí s piemontskými odvážnými červenými víny, jako jsou Barolo, Barbaresco a Barbera.