Vína k Bresaole della Valtellina
Původ tohoto na vzduchu sušeného a soleného hovězího masa sahá až do pozdního středověku, kdy se již v lombardském údolí Valtellina a v Alpách rozšířily techniky konzervace piva, jehněčího masa a zvěřiny. Tento libový a křehký hovězí kus se vyrábí v pěti různých variantách: Punta d'Anca, Sottofesa, Magatello, Sottosso a Fesa. Maso musí zrát přibližně dva až tři měsíce, dokud zcela nevyschne, neztvrdne a nezbarví se do tmavě červené barvy. Bresaola má obzvláště sladké a pižmové aroma a nejlépe se hodí k tradičním lombardským předkrmům, jako je Bresaola della Valtellina Santa, kde se maso krájí na tenké plátky a podává se na žitném chlebu s kadeřavým jalovcovým máslem. Dalším vyhlášeným místním pokrmem je Carpaccio di Bresaola della Valtellina, pokapané extra panenským olivovým olejem a citronem a podávané s hoblinkami parmazánu.