Vína k burgerům
Podle kritičky deníku New York Times Mimi Sheratonové se hamburger, který je typickým americkým jídlem, vyvinul z německého Deutsches beefsteak. Jeho další název (hamburger) je důsledkem toho, že mnoho německých přistěhovalců pocházelo původně z přístavu Hamburk. Burger je šťavnatý pokrm sestávající v ideálním případě ze středně propečených hovězích placiček zastrčených do čerstvých, lehce opečených housek, doplněných plátky cibule a kečupem nebo dijonskou hořčicí. Samozřejmostí je řada dalších koření a zeleniny, jako je zelený salát a rajčata. Pokud se přidává sýr, měla by to být mozzarella, Gruyere nebo Cheddar, mírně tavený a mírně štiplavý. Zatím není jasné, koho jako prvního napadlo obalit hovězí placky houskami. Giovanni Ballarini, historik potravinářství, tvrdí, že přistěhovalci dostávali grilované maso mezi plátky chleba, aby se nemusely používat talíře a neplýtvalo se vodou na mytí nádobí. Hannah Glasseová se o hamburské klobáse poprvé zmínila ve své kuchařské knize The Art of Cookery, Made Plain and Easy z roku 1747, kde ji definovala jako nasekanou směs hovězího masa a koření, která se měla podávat s toustem. Nebo to byl Charlie Nagreen, prodavač masových kuliček z Wisconsinu, který se v roce 1885 na venkovské pouti, kde pracoval, rozhodl dát masové kuličky mezi chléb, aby je zákazníci mohli jíst za chůze. Dnes se náplně a přílohy v jednotlivých regionech liší, ale pro originální verzi je třeba navštívit restauraci Louis' Lunch v New Havenu ve státě Connecticut, která hamburgery podává od roku 1900 a tvrdí, že je nejstarší hamburgerovou restaurací ve Spojených státech. Ať už jsou teorie o původu burgerů jakékoli, a je jich hodně, jedná se o pohodlné, jednoduché a vydatné jídlo, které si většina milovníků masa ráda dopřeje. Nevíte-li s jakými víny párovat burgery - nevadí, připravili jsme je pro vás...