Vína k Edamu
Edam Holland je polotvrdý sýr, který dobře zraje a nekazí se. Jeho chuť je jemná, sladká až pikantní, v závislosti na jeho zralosti, zatímco jeho gumovitá struktura se stává pevnější a tužší, jak stárne. Musí být vyroben v Holandsku v souladu s přísnými pravidly a jedinečným identifikačním číslem vytištěným na vosku. Sýr zraje přirozeně, stejně jako Gouda, a vyrábí se z kravského mléka z holandských farem, které je vynikajícím zdrojem vápníku. Sýr Edam zvláštního tvaru se snadno krájí, a proto se skvěle hodí do sendvičů, omáček a polévek. Dobře se také rozpouští, zatímco vyzrálé odrůdy jsou vhodné ke strouhání. Je tak oblíbený, že jej Nizozemci jedí denně na černém chlebu s máslem a černou kávou. Edam Holland se dá vhodně kombinovat s Rulandským šedým, suchým Ryzlinkem rýnským, šampaňským, Chardonnay a Shirazem, k ovocným přílohám patří broskve, melouny, meruňky a třešně pro jemný Edam a hrušky a jablka pro zralý Edam.