Vína k lardu di Colonnata
Nejvyhlášenější italské syrové bio sádlo se nejprve vydatně solí, poté se dochucuje pepřem, rozmarýnem, česnekem a koriandrem a nakonec zraje přibližně šest měsíců ve speciálně vyrobených mramorových vanách canaloni. Lardo di Colonnata se vyrábí výhradně z hřbetu sádla a vyrábí se v toskánské provincii Massa Carrara, konkrétně v Colonnatě, malé vesnici s pouhými několika sty obyvateli, která se nachází na útesu mezi slavnými mramorovými lomy v Carraře. Výroba sádla z Colonnaty je sezónní a probíhá od září do května. Tato toskánská pochoutka má voňavou vůni a obzvláště sladkou chuť obohacenou o koření a aromatické bylinky. Ideální je podávat sádlo "Lardo di Colonnata" au naturel, nakrájené na velmi tenké plátky na teplých plátcích opečeného chleba, často po stranách s rajčaty a cibulí. Lze jej také použít do různých místních pokrmů, včetně masa i ryb. Některé typické italské taverny v oblasti Massa Carrara nabízejí menu založené výhradně na Lardo di Colonnata, od studených předkrmů přes těstoviny až po hlavní jídla a překvapivě dokonce i zmrzlinu!