Vína k Lasagním alla Parmigiana
Lasagne alla parmigiana jsou tradiční italské lasagne pocházející z oblasti Emilia-Romagna. Jde v podstatě o směs dvou italských klasik - těstovin lasagne a lilku parmigiana. Ačkoli existuje mnoho receptů, obvykle se připravuje z kombinace listů lasagne, lilků, rajčat, česneku, mozzarelly, olivového oleje, bazalky, strouhaného sýra, soli a černého pepře. Lilky se nakrájejí na plátky, osolí, osuší a osmaží na oleji dozlatova. Rajčatová omáčka se připraví z rajčat, olivového oleje a česneku. Rozetře se na dno nádoby odolné proti zapékání v troubě a pokladou se uvařenými pláty lasagní, rajčatovou omáčkou, plátky lilku, mozzarellou, strouhaným sýrem a bazalkou. Postup vrstvení se opakuje a poslední vrstvu by měla tvořit rajčatová omáčka a strouhaný sýr. Pokrm se zapeče v troubě, dokud nezezlátne a nezačne bublat, a lasagne alla parmigiana jsou pak připraveny k vychutnání. K pokrmu se doporučuje podávat svěží a ovocná bílá vína.