Vína k lososu
Losos obecný, je ryba, která se řadí mezi sladkovodní ryby, ale většinu svého života tráví ve slané vodě. Mláďata lososů se rodí v řekách a po několika letech migrují do moře, kde se živí novým druhem potravy. Pohlavně dospělí jedinci se z moře vracejí do svých rodišť v řekách, kde klade jikry. Tuto náročnou plavbu proti proudu zvládají díky svému vnitřnímu kompasu a silnému čichu. Na cestě proti proudu dokážou zdolat překážky a řada z nich však tuto náročnou cestu nepřežije. Lososi se přirozeně vyskytují v chladnějších částech severního Atlantického oceánu a také v řekách v Kanadě. V akvakultuře jsou úspěšně chováni, zejména v Norsku, Skotsku a Irsku. V České republice byli dočasně vyhubeni, ale od roku 2008 se na jejich znovuvysazování podílí projekt Návrat lososů. Maso lososa je jemně aromatické a chutné, má poměrně vysoký obsah tuků, ale ty jsou zdravé díky obsahu omega-3 mastných kyselin. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin D, selen a draslík. Typická oranžová barva masa je způsobena karotenoidy, které lososi získávají ze své potravy, měkkýšů a korýšů. Losos se může podávat syrový v carpacciu a jako součást sushi, ale také umožňuje mnoho jiných úprav, včetně vaření ve vodě, dušení, smažení, grilování, uzení a konzervace. Losos vcelku, s náplní, krustou nebo obalený v těstě, se peče v troubě. Uzený nebo konzervovaný losos se hodí na jednohubky, palačinky, šátečky nebo do bramborových pokrmů. Tradiční specialitou je losos naložený do soli.