Ze všech druhů thajského kari vychází massaman kari jako nejjemnější, nejsladší a nejneobvyklejší druh. Je to kombinace krémového kokosového mléka, masa, brambor a kari pasty z praženého koření. Kokosové mléko je autentickým thajským prvkem pokrmu, který poskytuje bohatý základ pro ostatní přísady. Vzhledem k tomu, že se massaman kari vaří dlouho, používají se obvykle silnější kusy hovězího masa nebo kuřecího masa s kostí a příležitostně také jehněčí nebo skopové maso. Seznam koření, které se běžně používá při přípravě masamanu, je všestranný a rozsáhlý. Obvykle se používá kombinace suchého koření, jako je kmín, koriandr, hřebíček, skořice a zrnka pepře, smíchaná s čerstvým česnekem, chilli, galangalem, citronovou trávou, tamarindovou pastou a palmovým cukrem. Tmavě červená hustá kořeněná pasta se vaří s dalšími přísadami a dodává pokrmu neuvěřitelně komplexní a vrstevnatou chuť. Dodnes není jasné, zda massaman kari pochází z jižního nebo středního Thajska, ale je jisté, že za svůj název a původ vděčí muslimským obchodníkům z Blízkého východu a indického subkontinentu. To je důvod, proč se v kari massaman používá celá řada voňavého orientálního koření, které není v regionu běžné. K massaman kari se obvykle podává miska dušené rýže a ajad, známá příloha z nakládaných okurek. Do pokrmu se mohou přidat také nasekané nebo celé arašídy nebo se jimi pokrm posype těsně před podáváním. Nevíte-li s jakými víny párovat massaman kari - nevadí, připravili jsme je pro vás...