Vína k Mortadelle
Mortadella Bologna je tradiční italský salám z vepřového masa, kostek tuku zvaných lardelli a vybraného koření. Mortadella úzce souvisí s tradicí chovu prasat v regionu Emilia-Romagna a její původ lze vysledovat až do starověké Boloně, konkrétně do etruského města Felsina a okolních oblastí bohatých na dubové lesy, které poskytovaly chutné žaludy a hlízy pro množství místních divokých i domestikovaných prasat. Jak napovídá celý název, domovem této slavné klobásy je štědré město Bologna, přezdívané La Grassa (což znamená tlustá), ačkoli její výroba probíhá v celé střední a severní Itálii (regiony Emilia-Romagna, Piemont, Lombardie, Benátsko, Trento, Marche, Lazio a Toskánsko). Vyrábí se z vepřového masa, které se nejprve rozemele a poté rozmačká na kaši pomocí velkého hmoždíře (mortaio), odtud název mortadella. Některé písemné prameny uvádějí, že název pochází ze starého římského slova pro myrtu, která se používala k ochucení místo pepře. Kromě masa se mortadella tradičně zdobí lardelli, kostkami tuku z prasečího krku, a nakonec se koření pepřem a koriandrem. Mortadella se musí vařit několik hodin při nízké teplotě a nízké vlhkosti. Při dobrém skladování ji lze uchovávat až osm měsíců. Aby vynikla její bohatá chuť, podává se mortadella Bologna nejlépe při pokojové teplotě, buď nakrájená na tenké plátky, nebo na kostičky.