Vína k Parmazánu
Sýr Parmigiano Reggiano je považován za jeden z nejkvalitnějších sýrů na světě a vyrábí se ze syrového polotučného mléka krav, které se pasou na čerstvé trávě a seně. Má tvrdou, zrnitou konzistenci a jeho chuť se pohybuje od oříškové až po robustní a mírně pikantní, v závislosti na tom, jak dlouho sýr zrál. Původ sýra Parmigiano Reggiano sahá až do středověku, kdy benediktinští a cisterciáčtí mniši zrekultivovali mokřady v Pádském údolí a začali vyrábět tento velmi ceněný sýr, který později dostal jméno podle města Parma, místa svého původu. Dnes se parmazán vyrábí v provinciích Parma, Reggio Emilia, Modena a Bologna v regionu Emilia-Romagna a v lombardské provincii Mantua. Parmazán se vyrábí v následujících odrůdách: Mezzano (2. jakostní třída, zrání 12-15 měsíců), Parmigiano Reggiano (zrání 12-24 měsíců nebo déle) a Parmigiano Reggiano Extra, které musí po 18 měsících zrání projít dodatečným testem kvality. Tento mimořádně všestranný sýr je jednou ze základních složek řady klasických italských pokrmů; je ideální pro strouhání na těstoviny, minestrone a consommé, ale lze si ho vychutnat i jako stolní sýr, obvykle podávaný s crudités, saláty a čerstvým ovocem nebo ořechy.