Vína k Pasta e Fagioli
Pasta e fagioli je tradiční italské jídlo, na které existují recepty ve všech italských regionech, a přestože neexistuje žádný oficiální recept, existuje mnoho regionálních variant tohoto pokrmu. Nejčastěji se pokrm připravuje z fazolí a malých druhů těstovin, které se vaří v základu z olivového oleje, cibule, celeru, mrkve, česneku a dušených rajčat nebo vývaru, který může být vegetariánský nebo masový. Pasta e fagioli mohou mít polévkovou konzistenci, ale někdy jsou mnohem hustší, v závislosti na regionálních variantách. Tento pokrm vznikl jako jídlo chudých lidí a jako náhrada drahého masa. V minulosti se konzumovalo hlavně jako zimní polévka, protože je zdravé, levné a syté. Dnes se konzumuje po celé zemi a v Benátsku se pasta e fagioli často obohacuje vepřovým masem a bramborami, zatímco v Neapoli je velmi oblíbené jíst ji ohřátou druhý den, protože se věří, že chutná ještě lépe.