Vína k Pecorinu Toscano
Ještě v 15. století, kdy se Pecorino vyrábělo na jaře, se této toskánské pochoutce říkalo Cacio Marzolino, tedy březnový sýr. V současnosti se sýr Pecorino Toscano vyrábí také v sousedních regionech Toskánska, v Laziu a Umbrii, a je k dostání celoročně jako Fresco (čerstvý) nebo Stagionato (zrající nejméně 4 měsíce). Tento měkký až polotvrdý sýr se vyrábí z plnotučného mléka ovcí, které se pasou na pastvinách mezi Apeninami a Tyrhénským mořem. Oproti jiným druhům sýra Pecorino se Toscano solí jen krátce, a tak si zachovává svou jemnou a sladkou chuť. V závislosti na tom, jak je sýr Pecorino Toscano vyzrálý, si jej můžete vychutnat jako stolní sýr nebo jej použít ke strouhání na různé těstoviny či vydatné toskánské polévky, jako je Ribollita. Fresco nebo Stagionato se také dobře kombinuje s čerstvou zeleninou, ovocem, džemem a medem.