Vína k pizze
Příběh pizzy a její původ se mění podle toho, jak na ní budete nahlížet. Pokud si myslíte, že pizza je "pouze" plochý chléb pečený v peci, její původ je ve starověkém Blízkém východě. Pokud pizza musí zkrátka mít náplň, její původ sahá ke starým Římanům a Řekům, kteří pekli placky a doplňovali je dostupným místním kořením a olivovým olejem. Dnešní pizza s rajčatovou omáčkou, sýrem a četnými přílohami však pochází z Itálie. V Neapoli se stala populární v 18. století jako levné a výživné jídlo, které konzumovali především rolníci. Moderní pizza, jak ji známe dnes, se vyvinula z prvních neapolských placiček, které se potíraly sádlem, solí a česnekem. Nikdo neví, kdy a proč se při přípravě pizzy začala používat rajčata, ale ví se, že poprvé byla v Itálii zaznamenána v roce 1544. Zatímco většina Evropanů je zpočátku považovala za jedovatá, jižní Italové je přijali a dali jim název pomi d'oro (zlatá jablka). Ačkoli někteří tvrdí, že rajčata se na pizzu marinara používají již od roku 1734, jiní tvrdí, že se začala používat až na počátku 19. století. Italové připisují Raffaelu Espositovi z pizzerie Brandi vynález první moderní pizzy v roce 1889. Měl připravit různé druhy pizzy pro královnu, a tak udělal jednu se sádlem, sýrem a bazalkou, druhou s rybou a třetí s mozzarellou, bazalkou a rajčaty. Tato poslední pizza, tehdy známá jako pizza alla mozzarella, se později stala známou jako pizza margherita, jakmile ji královna prohlásila za svou oblíbenou. Zajímavé je, že barvy pizzy margherita jsou stejné jako barvy na italské vlajce. Krátce poté se pizza dostala přes italské hranice do Španělska, Francie, Anglie a Spojených států, kam ji přivezli italští přistěhovalci. Velkou popularitu si však získala až po druhé světové válce. Ve Spojených státech otevřel první pizzerii v New Yorku Gennaro Lombardi v roce 1905 a od té doby se stala jedním z nejoblíbenějších jídel ve Spojených státech. Ironií osudu se pizza v americkém stylu znovu vyvezla zpět do Itálie, kde dnes rovněž získala na popularitě. Dnes existuje po celém světě mnoho variant tohoto oblíbeného pokrmu, od těch s jednoduchými přílohami, jako je šunka, prosciutto, cibule a paprika, až po neobvyklé varianty, jako je pizza s hot dogem nebo hamburgerem, nebo dekadentní přílohy, jako jsou bílé lanýže, jedlé zlato, humr a kaviár. Nevíte-li s jakými víny párovat pizzu - nevadí, připravili jsme je pro vás...