Vína k polévkám
Polévky jsou vynikajícím jídlem, které nás provází lidskou historií tisíce let. Jejich univerzálnost a různorodost z nich dělají oblíbenou součást jídelníčku po celém světě. Připravovat polévky se stalo uměním a zároveň způsobem, jak využít sezónních surovin. Historie polévek sahá až do pravěku. Lidé začali vařit polévky z jednoduchých surovin, které měli k dispozici, jako byly maso, zelenina a voda. V průběhu času se recepty na polévky rozvíjely a obohacovaly se o nové ingredience a koření. Různorodost polévek je ohromující. Po celém světě najdeme neuvěřitelně rozmanité typy polévek. Například v Asii jsou populární nudlové polévky, jako je japonská ramen nebo thajská tom yum. V Evropě jsou oblíbené husté krémové polévky, jako je francouzská cibulačka nebo italská minestrone. Kromě toho jsou polévky také silně spojeny s kulturou. V mnoha kulturách jsou polévky nedílnou součástí rodinných tradic a oslav. Například v Číně je nudlová polévka podávána během oslav nového roku a symbolizuje dlouhověkost. Polévky nejsou jen jídlem, ale staly se i inspirací pro umělce a spisovatele. Andy Warhol se proslavil sérií obrazů s plechovkami polévky Campbell's, které se staly ikonou pop artu. Polévky mají svá místa i v rekordních knihách. Nejen, že jsou oblíbené, ale existují i rekordy spojené s jejich přípravou. V roce 1997 byla v Jihoafrické republice uvařena největší uvařená polévka na světě, která vážila neuvěřitelných 37,7 tuny!