Vína k ragù alla Pugliese
Stejně jako v jiných částech Itálie se i v Apulii nejčastěji připravují dušená masa a omáčky z různých druhů masa: vepřového a telecího, kuřecího, králičího, jehněčího nebo dokonce z vybrané zvěřiny. Tradičně se ragù alla Pugliese připravuje z kuřecího, hovězího masa, pancetty a vepřové klobásy, ale po několika hodinách pomalého vaření bude ragù chutnat stejně dobře, možná dokonce lépe, i ze samotného vepřového, telecího nebo jehněčího masa. Pokud se připravuje pouze z jehněčího masa, nazývá se ragù del pastore (doslova pastýřská omáčka) a v této variantě se používá více červené papriky, která pokrmu dodává příjemnou pikantní pálivost. Obě omáčky se podávají na těstovinách, nejčastěji na orecchiette, a často se podávají s pořádnou porcí sýra canestrato Pugliese nebo pecorino.