Vína k rakouské kuchyni
Rakouská kuchyně je bohatá na chutné pokrmy, které odrážejí dlouhou historii a kulturní rozmanitost země. Byla ovlivněna sousedními zeměmi a regiony, a proto nabízí širokou škálu zajímavých jídel, které osloví chuťové buňky gurmánů i milovníků tradičních receptů. Historie rakouské kuchyně sahá až do středověku, kdy byla silně ovlivněna vídeňským a habsburským dvorem. V 18. století se v Rakousku objevila také káva, a vídeňské kavárny se staly centry společenského života. Tradiční rakouská kuchyně je známá pro své vepřové, hovězí a drůbeží pokrmy. Klasickým rakouským jídlem je Wiener Schnitzel, což je křupavě smažený plátek hovězího masa, který je oblíbený pochoutkou jak u místních, tak i u turistů. Dalším populárním jídlem je Tafelspitz, který je vařené hovězí maso podávané s omáčkou a přílohami.V Rakousku se také nachází mnoho horských regionů, a proto jsou zde oblíbené také tradiční horské pokrmy, jako je Käsespätzle, což jsou těstoviny smíchané s uzeným sýrem, nebo Kaspressknödel, což jsou sýrové knedlíky. Rakouská kuchyně je také známá pro své bohaté dezerty a cukrářské umění. Konečně proslulé vídeňské dorty, jako je Sachertorte nebo Apfelstrudel, jsou vyzdvihovány pro svou dokonalou chuť a prezentaci.