Vína k Risottu
Tato velmi oblíbená a všestranná skupina pokrmů se skládá ze základu z rýže a vývaru. Máslo, šafrán a parmazán jsou některé z ingrediencí, které se nejčastěji kombinují s tímto základem, aby vznikla různá chuťově výrazná rizota. Historie tohoto pokrmu je plná protichůdných teorií o jeho původu, je však jisté, že rýži do Itálie poprvé přivezli Arabové ve středověku, protože středomořské klima bylo pro pěstování krátkozrnné rýže ideální, začalo se jí prodávat obrovské množství - především v Benátkách, Janově a okolí. Jak rýže získávala na oblibě, stala se základní potravinou Pádské nížiny, Lombardie, Piemontu, Benátek a Milána. Bylo jen otázkou času, kdy se rýže zkombinuje se šafránem, kterým byl milánský region proslulý, a vznikne legendární risotto alla Milanese. I dnes se risotto obvykle připravuje ze stejných základních surovin: rýže, vývaru, másla, vína, parmazánu, šafránu a cibule. Tento pokrm se podává po celém světě, takže existuje i řada variant s přísadami, jako jsou lanýže, kalamáry, chřest, klobása, hřebenatky a telecí maso a mnoho dalších.