Vína k Salame di Varzi
Salame di Varzi pochází z hornaté oblasti Oltrepò Pavese, jihozápadní části Lombardie, která je známá jako Toskánsko severní Itálie, a jedná se o druh uzeniny z vepřového masa. Ve skutečnosti se tento chráněný název vztahuje na celou řadu uzenin, které se vyrábějí v provincii Pavia. V závislosti na způsobu uzení a jeho průměru se salám "salame di Varzi" může prodávat jako: Salametto se nazývá: Filzetta, Filzettone, Sottocrespone a Budello Semplice, Cucito a Budello Doppio a Torto nebo Salametto. Výrazná chuť těchto výrobků je přímo ovlivněna mikroklimatem údolí Staffora - vytváří ideální podmínky pro proces zrání, který probíhá ve starobylých sklepích Varzi. Také salám "Salame di Varzi" je tzv. napuštěn červeným vínem, které dodává tomuto lahodnému salámu výraznou vůni a nasládlou chuť.