Vína k sardinkám
Sardinky obecné jsou příbuzné sleďů a vyskytují se od jižních částí Severního moře přes Středozemní a Černé moře až k atlantickému pobřeží Maroka. Žijí v rozsáhlých hejnech poblíž pobřeží a živí se planktonem a drobnými živočichy. Hlavními rybářskými oblastmi jsou Portugalsko, Španělsko, Francie a Anglie. Díky pevnému masu a relativně vysokému obsahu tuku jsou sardinky ideální na grilování. Jejich jemné kosti jsou snadno stravitelné a mohou se jíst. Před grilováním je třeba sardinky vykuchat a odstranit vnitřnosti, které mohou být hořké. Šupiny se odstraňují nožem směrem od ocasu k hlavě. Sardinky lze před grilováním marinovat nebo vložit do nich plátky česneku nebo čerstvé bylinky. Můžete je také zabalené do slaniny nebo obalit špenátovým listem. Grilovat lze sardinky na grilovacím roštu, v alobalu, grilovacím košíku nebo na špízu. Úprava je rychlá, stačí tři minuty z každé strany. Sardinky jsou hotové, když jejich maso rovnoměrně zbělá a ztratí původní průhlednost. Pokud zůstanou na grilu příliš dlouho, mohou se vysušit a rozpadnout. Sardinky jsou také vhodné ke smažení a jsou hojně využívány v konzervárenském průmyslu. V Bretani, v městě Concarneau, je sardinkám věnován slavný regionální kulturní festival "Fête des Filets Bleus" (Festival modrých sítí), který se koná každý srpen již od roku 1902.