Vína k sýru Bitto
Bitto je jistě nejlepší a nejznámější sýr z údolí Valtellina, polotvrdý nebo tvrdý sýr, který se prodává po 40 dnech až 3 letech zrání. Starobylá technika výroby tohoto ikonického lombardského sýra pochází od Keltů, kteří byli zkušenými pastýři a mlékaři. Poté, co je Římané vyhnali z rovin, našli útočiště v hornaté oblasti Valtellina. Bitto se vyrábí z kravského mléka s přídavkem 10-20 % kozího mléka. Mladý sýr bitto se nazývá giovane, má měkkou strukturu, bílou barvu a sladkou chuť podobnou sýru Gruyère. Jak stárne, stává se drobivějším a na kůře se objevují malé bílé tečky. Po roce zrání se zbarví do žlutavé barvy, má poměrně ostřejší chuť a obvykle se používá ke strouhání. Díky své jedinečné vlastnosti dlouhodobé konzervace mohou nejlepší sýry Bitto při dobrém uchování a zrání vydržet i více než 10 let!