Vína k sýru Provolone del Monaco
Provolone del Monaco je polotvrdý sýr ve tvaru melounu, který se vyrábí ze syrového kravského mléka a který od roku 1700 vyrábějí pastevci žijící v pohoří Lattari, největší mlékárenské oblasti v okolí Neapole a Vico Equense. Protože pastýři z Lattari nosili dlouhé kápě s kapucí, věřilo se, že sýr Provolone vyrábějí mniši, a odtud pochází jeho název. Sýr Provolone del Monaco, jehož nejméně 20 % mléka na výrobu pochází od ohroženého plemene mléčného skotu Agerolese, se vyznačuje výjimečnou kvalitou spředené hmoty. Má sladkou a máslovou chuť s příjemně pikantní příchutí, která se stárnutím zesiluje. Provolone se používá jako jedna ze základních složek neapolské kuchyně, ale je také vynikajícím stolním sýrem, který se obvykle kombinuje s zralými červenými víny.