Vína k sýru Stilton
Sýr Stilton se vyrábí výhradně v hrabstvích Derbyshire, Nottinghamshire a Leicestershire. Je to jeden z mála druhů sýra, který se dobře mrazí, a s oblibou se mu říká "král anglických sýrů". Stiltonovi mají tři druhy: White, Blue a Mature / Vintage Stilton. White Stilton, jak již název napovídá, je bílý sýr válcovitého tvaru, který se vyrábí z plnotučného pasterovaného kravského mléka a tvoří vlastní kůrku. Jeho chuť je nakyslá, svěží a krémová s otevřenou a drobivou strukturou, kůrka je vlhká a hladká. Někdy se do sýru White Stilton přidává ovoce, například White Stilton s meruňkami, mangem nebo zázvorem, čímž vzniká jedinečný dezertní sýr. Používá se dokonce jako příchuť do čokolády. Jeho bratr, Blue Stilton, se vyrábí stejným způsobem s tím rozdílem, že se jedná o polotvrdý modrý sýr s čistou, výraznou chutí a sytou, krémovou barvou s modrými nebo zelenými plísňovými žilkami na vnitřní straně, což z něj činí skvělý dezertní sýr. Chuť je méně agresivní a méně slaná než u jiných modrých sýrů a vůně je charakteristicky silná a intenzivní. Kůrka není hladká jako u bílého Stiltonu, ale vrásčitá a trochu drsnější. Když se nechá delší dobu zrát, chuť se zjemní a vnitřek získá ještě sametovější a krémově žlutou barvu. Stilton by se měl podávat v plátcích a nikdy ne vydlabaný, protože vydlabáním se sýr vystavuje vzduchu, což způsobuje jeho vysychání. Tradičně se o Vánocích podává s portským, ale lze ho také kombinovat s vlašskými ořechy, krekry, sušenkami, celerem, fíky, hruškami a křupavým chlebem nebo použít do koláče s modrým sýrem a pečeným pórkem jako vydatného pokrmu. Jen pozor, protože jakmile jednou přijdete na chuť pravému Stiltonu, už se nikdy nevrátíte k odrůdám ze supermarketu.