Vína k tuňákovi
Tuňák žlutoploutvý, je jednou z nejdůležitějších ryb používaných v gastronomii. Vyskytuje se především v hlubokých vodách, které jsou otevřeným mořem s nižší teplotou, a nachází se v Atlantickém, Tichém a Indickém oceánu. Je pověstný svou neuvěřitelně rychlou rychlostí, díky silnému vřetenovitému tělu dokáže na krátké vzdálenosti dosáhnout rychlosti až 80 km za hodinu. Tuto schopnost využívá především při lovu malých dravých ryb a během tahu, kdy urazí velké vzdálenosti. Maso tuňáka se obvykle prodává ve formě filetů. Má chuť připomínající telecí maso, s nenápadně slanou příchutí moře a plnou ořechovou vůní bez typického rybího aroma. Maso je poměrně tučné a velmi šťavnaté. Jeho výrazně červená barva se postupně bledne při zahřívání, ale nesmí se dlouho tepelně upravovat, jinak se vysuší a změní na šedou barvu. Steak se obvykle opéká na vysoké teplotě pouze minutu a půl z každé strany a poté se teplota snižuje na několik dalších minut, aby zůstalo maso šťavnaté a růžové uvnitř. Tuňák se často používá surový na sushi a sashimi nebo na tatarák, marinovaný se přidává do sendvičů. Lze ho také smažit, grilovat, dusit, péci a udit. Konzervovaný tuňák je oblíbenou součástí zeleninových salátů a těstovin.