Vína k Uni
Uni je japonský název pro gonády mořského ježka, orgán, který produkuje jikry. Je to jediná jedlá část mořského ježka, která se běžně konzumuje v různých evropských, jihoamerických a asijských zemích. Uni by měl mít pevnou, krémovou a hladkou strukturu, zatímco jeho chuť je bohatá a slaná. Uni je obvykle k dostání na místních trzích nebo v restauracích a lze jej snadno zakomponovat do různých pokrmů. Měla by se však konzumovat vždy čerstvá, nejlépe právě vyjmutá z lastury. Ve většině zemí se konzumuje syrový, obvykle s trochou citronové šťávy. Nejvýznamnější odrůdy uni se pěstují v Japonsku, Kalifornii, Maine a Itálii, a přestože jsou si velmi podobné, jsou specifické pro daný region a liší se velikostí, chutí, barvou a strukturou. V Japonsku se uni používá hlavně jako přísada do sushi, ale snadno se přidává i do jiných japonských pokrmů. V Itálii (ricci di mare) se vyskytují hlavně na Sicílii, Sardinii a v Apulii, kde se konzumují syrové, obvykle s trochou citronové šťávy a domácím chlebem, ale přidávají se i do těstovinových pokrmů. Želvy mořských ježků, známé jako oricios, se konzumují také v různých španělských oblastech, v Řecku (achinos) a v Chile (erizos). Konzumují se syrové, ale používají se také do omáček, paštik, míchaných vajec nebo polévek.