Vína k ústřicím
Ústřice jedlé, také známé jako oyster flat, mají původní území výskytu v Atlantickém oceánu od Norska po Maroko a zahrnují celou oblast Středozemního moře. Nicméně ve volné přírodě jsou spíše vzácností a převládá umělý chov, který je o něco náročnější než u jiných druhů ústřic. Významné oblasti akvakultury ústřic jedlých se nacházejí podél atlantického pobřeží, zejména ve Francii, jako jsou Normandie, Bretaň a regiony Charente a Gironde. Také v Nizozemsku, Anglii, Irsku a Španělsku se věnují chovu tohoto druhu ústřic. Ústřice jsou bohaté na zdraví prospěšné látky, jako je jód, sodík, vápník, draslík, mangan, železo, měď, zinek, fosfor a vitaminy A, B1 a B2. Jsou vhodné k jídlu po celý rok, přičemž v zimních měsících mají lahodně masité maso díky akumulaci zásob, zatímco v létě se dbá na přísná hygienická opatření během jejich přepravy. Kvalitní ústřice by měly být lesklé a vlhké, barva se může lišit podle místa původu. Pokud jsou chlazené lastury, měly by být zavřené, a pokud jsou mírně otevřené, musí se po lehkém dotyku okamžitě uzavřít. Důležitá je také vůně, která by neměla mít žádný nepříjemný zápach. Ústřice se podávají v různých podobách – syrové, smažené, pečené, vařené, gratinované přímo v lastuře nebo uzené. Kombinují se s různými ingrediencemi, jako jsou česnek, šalotka, smetana, vejce, rajčata, špenát a kořenová zelenina. Jsou oblíbené v kombinaci s jemnými omáčkami, jako je holandská nebo vinná pěna, nebo pikantnějšími dresinky z kvalitního octa s čerstvým pepřem.