Vína ke carbonara
Dnes známá carbonara se připravuje jednoduchým smícháním špaget s guanciale (uzeným, sušeným, vepřovým lalokem), žloutky a ovčím sýrem Pecorino Romano. Navzdory své jednoduchosti je tento pokrm stále jedním z nejoblíbenějších v Římě a je stejně oblíbený v celé zemi. I když je dnes carbonara považována za typické římské jídlo, její původ je poměrně nejasný a často sporný. Název je údajně odvozen od karbonářů, dřevorubců a uhlířů, kteří žili v Apeninském pohoří severovýchodně od Říma a kteří údajně vařili těstoviny na ohni z dřevěného uhlí a přihazovali k nim vejce a sýr. Jiná populární teorie tvrdí, že carbonara byla vynalezena po osvobození Říma v roce 1944, kdy byl nedostatek potravin tak velký, že spojenecká vojska rozdávala slaninu a vejce v prášku, které pak místní obyvatelé míchali s vodou a připravovali z nich omáčku na těstoviny. Nevíte-li s jakými víny párovat carbonara - nevadí, připravili jsme je pro vás...