Vína ke Crème Brûlée
Tento tradiční vaječný dezert se skládá ze žloutků, smetany, cukru a vanilky a má tvrdou, pálenou karamelovou krustu. Kombinace se uvaří, přelije do ramekinů, pošíruje v bain-marie a poté dobře vychladí. Vychlazený krém se obvykle ukládá do širokých plochých misek a posypává se hnědým cukrem, který se karamelizuje. Původ tohoto pokrmu je poměrně nejasný a tvrdí se, že jej vynalezla Anglie, Španělsko a Francie. Většina historiků se však shoduje na tom, že pudinky byly oblíbené již ve středověku a recepty na ně kolovaly po Evropě po celá staletí. Španělé tvrdí, že ho vynalezli v 18. století pod názvem crema Catalana, zatímco Angličané tvrdí, že je to jejich vynález ze 17. století, kdy byl známý jako burnt cream. Na konci 19. století se prosadil francouzský termín crème brûlée, který tento dezert dostal na mapu od Paříže až po New York. Bez ohledu na svůj původ zůstává tato nadčasová klasika skvělým příkladem jednoduché, klasické kuchyně - nezapomenutelná, jemná a chuťově výrazná, přitom však snadno připravitelná.