Vína ke Gorgonzole
Tento druh modrého sýra, který byl poprvé vyroben v roce 879 n. l. v Gorgonzole, lombardském městě ležícím nedaleko Milána, se vyrábí z kravského mléka a vyznačuje se zeleným nebo modrým mramorováním plísní. K vyvolání modrého žilkování se mléko očkuje penicilinovými sporami. V závislosti na stáří se tento italský sýr vyrábí ve dvou variantách. Gorgonzola Dolce, která zraje přibližně dva měsíce, je poměrně měkká, krémová a má jemnou chuť s tóny másla, zakysané smetany a méně výraznou mléčnou příchutí, zatímco Gorgonzola Piccante je tvrdší, drobivější a musí zrát nejméně tři měsíce, aby se rozvinula její silná a ostrá chuť. Tento všestranný sýr si můžete vychutnat na mnoho způsobů: roztavený v rizotu nebo omáčkách na těstoviny, rozdrobený na saláty nebo jednoduše podávaný jako předkrm s čerstvým ovocem, zeleninou a ořechy, jako jsou zelená jablka, fíky, hrušky, vlašské ořechy, celer a ředkvičky.