Vína ke Goudě
Nejvýznamnější nizozemský vývozní produkt a jeden z nejoblíbenějších sýrů na světě, gouda, je žlutý až oranžový, krémový a sladký sýr z kravského mléka. Protože se sýry Gouda lisují do forem, mají obvykle charakteristický tvar zploštělého kola a mnohé z nich jsou okamžitě rozpoznatelné díky žlutému a červenému voskovému povlaku, který vypadá jako plastický. Struktura sýra se pohybuje od polotvrdé po tvrdou v závislosti na době zrání a se zráním se mění i jeho chuť. Proto se sýry Gouda klasifikují podle doby zrání. Chuť mladého sýra je jemná a trochu plísňová, ale časem se stává stále sladší, ořechovější a pikantnější. Protože se chuť sýra Gouda s časem mění, mnozí se přiklánějí k názoru, že termín Gouda spíše popisuje styl výroby sýra, a nikoli druh sýra. Navíc vzhledem k tomu, že pojem gouda není chráněný, používá se také pro označení všech druhů sýrů připravovaných tradičním nizozemským způsobem, což znamená, že takto vyrobený sýr nemusí mít nizozemský původ. Existují však sýry Gouda, kterým byla udělena ochrana, a to Boerenkaas, Noord-Hollandse Gouda a Gouda Holland. Všechny mají status CHZO, což znamená, že se vyrábějí výhradně v Nizozemsku z mléka od nizozemských krav. První zmínka o sýru Gouda pochází z roku 1284, takže lze říci, že skutečně obstál ve zkoušce času. Další historickou zajímavostí je, že ačkoli mají stejný název, nebyl tento sýr pojmenován podle města Gouda proto, že by se tam vyráběl, ale proto, že se tam prodával. Ve středověku byla Gouda jediným městem v holandském hrabství, které mělo právo pořádat sýrový trh. Dnes se v letních měsících ve městě Gouda každý týden koná sýrový trh v tradičním stylu, který má přilákat turisty. Obě se však dobře hodí do uzenin a lze je podávat jako součást sýrového prkénka s různým ovocem, džemy a kořením. Co se týče nápojů, mladá gouda se dobře hodí například k italskému Pinot Grigio a Chardonnay, zatímco klasickým párováním pro zrající goudu jsou plná červená vína Bourdoux a Cabernet Franc.