Vína ke Grana Padano
Sýr Grana Padano, který byl poprvé vyroben v 11. století cisterciáckými mnichy z opatství Santa Maria di Rovegnano v Chiaravalle Milanese, je známý jako jeden z mála parmazánů, které mohou konkurovat mnohem slavnějšímu sýru Parmigiano-Reggiano. Tento tvrdý sýr se vyrábí z nepasterizovaného, polotučného kravského mléka a je k dostání v těchto variantách: Grana Padano, Trentin Grana a Grana Grattugiato. Prodává se v různých fázích zrání: Grana Padano (9-16 měsíců), Grana Padano Oltre 16 mesi (více než 16 měsíců) a Grana Padano Riserva (více než 20 měsíců). Dnes se "Grana Padano" vyskytuje v celém Pádském údolí, konkrétně v regionech Lombardie, Trentino-Alto Adige, Veneto a Emilia Romagna. Se stárnutím sýra se jeho chuť stává výraznější, pikantnější a komplexnější, zatímco struktura je ještě zrnitější a drobivější. Sýr si můžete vychutnat buď jako stolní sýr, nebo ho můžete strouhat na nejrůznější pokrmy, a zatímco mladší verze se obvykle párují s bílými víny, Grana Padano Riserva se hodí k plným červeným vínům. Co se týče párování s jídlem, Grana Padano 9-16 měsíců by se mělo kombinovat s meruňkami a černým čajem, Grana Padano Oltre se hodí k jahodám a pepři, zatímco odrůda Riserva výjimečně dobře chutná, když se podává s hruškami a madagaskarskou vanilkou. Konečné třídění a označování sýrů, které prošly testy na vůni, vzhled a strukturu, provádí Consorzio di Tutela del Formaggio Grana Padano DOP, založené v roce 1954. Consorzio také chrání sýr před napodobeninami a propaguje ho po celém světě.