Vína ke klobáse Ventricina
Ventricina je vyhlášená italská uzenina, která se vyrábí v regionech Abruzzo a Molise. V Abruzzo se vyrábějí dvě hlavní, výrazně odlišné odrůdy této italské pochoutky. Ventricina del Vastese je tvrdá uzenina, která se vyrábí z nahrubo nakrájeného libového vepřového masa, česneku, sladké a pálivé papriky, černého pepře a semen divokého fenyklu - obvykle se konzumuje nakrájená na silné plátky a s křupavým chlebem. Naproti tomu Ventricina Teramana je měkká, roztíratelná odrůda, která se vyrábí z tučnější části vepřového masa, sádla, česneku, rozmarýnu, semen fenyklu, peperoncini, pomerančové kůry a soli. Nejlépe si ji vychutnáte namazanou na plátcích domácího chleba a spojenou se sklenkou místního červeného vína. Také region Molise má své vlastní pojetí této pochoutky: Ventricina di Montenero di Bisaccia se vyrábí z vepřového masa místních prasat, která se živí výhradně obilovinami a sušenými luštěninami.