Vína ke křepelce
Křepelka se řadí do čeledi bažantovitých a je rozšířená v Evropě, Africe a Asii. Přestože je ve volné přírodě poměrně vzácným druhem, chová se především na farmách. Poskytuje velmi jemné a lahodné maso, které je oblíbenou součástí sezonních menu. Křepelka váží obvykle mezi 120–250 g a vcelku se podává nejčastěji jako jedna porce. Její maso je jemně vláknité a zbarvené do tmavě růžova, má charakteristickou chuť a aroma. Křepelky se často připravují vcelku s nádivkou, jako například s houbami, drůbežími játry, čerstvými bylinkami nebo špenátem. Kvůli tomu, že má maso tendenci vysychat, je doporučené před pečením jej zabalit do slaniny či vinných listů. Stehna a prsa křepelky lze péct a smažit, ale také pošírovat či vyudit. Chuť křepelčího masa skvěle vynikne v kombinaci s ovocem, jako jsou hroznové víno, citrusy, jablka, hrušky, švestky. Oblíbenou ingrediencí do pokrmů s křepelkou je také brusinková a jeřabinová zavařenina. Při přípravě omáčky je dobrým doplňkem červené víno nebo portské. Křepelka nabízí široké možnosti kulinářského zpracování a její maso je ceněné pro svou lahodnou chuť.