Vína ke krevetám

Kreveta bílonohá je komerčně významným druhem korýše z kmene členovců a řádu desetinožců. Tyto krevety obývají pobřežní vody a delty řek Tichého oceánu od severního Mexika až po břehy středního Peru. V těchto oblastech jsou nejčastěji loveny, ale ve Střední a Jižní Americe a v Asii se úspěšně chovají uměle v tzv. chovných rybnících. Krevety jsou dostupné na trhu v různých podobách - loupané i s krunýřem, čerstvé, mražené nebo konzervované v nálevu. Nejlepší chuť má pokrm z čerstvých nevyloupaných krevet. Je třeba si uvědomit, že krevety jsou velmi citlivé na zkázu a je třeba je ihned zpracovat v den nákupu nebo alespoň oddělit choulostivější hlavičky a použít je na vývar nebo k přípravě krevetového másla. Existuje mnoho způsobů, jak připravit krevety - vařit, smažit, blanšírovat, pošírovat nebo grilovat. Grilování je oblíbené u řady středomořských receptů. Krevety se často přidávají do italských těstovin nebo španělské paelly a jsou také hlavní součástí krevetových koktejlů. V asijské kuchyni jsou také velmi oblíbené a lze je konzumovat i syrové, například v sushi nebo v ceviche, což je oblíbený pokrm v pobřežních oblastech USA. Syrové krevety mají vždy výraznější chuť a tužší konzistenci, a proto se často marinují v citronové šťávě, což zmírní jejich typickou mořskou vůni.

3 položek celkem
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.