Colsaliz
Colsaliz je vinařství, které pracuje v mezinárodním měřítku. Jeho vinice rodící Prosecco DOC se rozprostírají v kopcích v provincii Treviso, začínají v Coneglianu, procházejí Refrontolo a končí ve Valdobbiadene. Vinařství především produkuje a prodává vína a spumante , které jsou vyráběny metodou Charmat. Vyrábí tu také tichá vína, lihoviny, prosecco, vše s certifikací Denominazione di origine protetta (chráněné a zaručené označení původu).
Vinařská oblast: Itálie
Vinařská podoblast: Veneto
15 ha vinic
450 tisíc lahví ročně
1889 založeno
Vinařství Colsaliz leží v provincii Veneto, v krajině okolo Benátek, a to v srdci tradiční oblasti Prosecco DOC, v nejvyhledávanějších oblastech Collalbrigo, Refrontolo a Feletto. Jméno zdejších kopců zřejmě pochází z charakteristické písčité půdy nazývané v místním dialektu "saliz". Jak se dochovalo ve starých pramenech, už v 16. a 17. století byla místní vína nazývána "vzácná" kvůli jejich mimořádně vysoké kvalitě.
V roce 1962 bylo založeno Konsorcium pro ochranu Conegliano Valdobbiadene Prosecco s cílem chránit tisícileté vinařské dědictví v oblasti lemované ze severu Dolomity a na jihu ohraničené Jaderským mořem. Na to, aby kvalita tohoto skvělého vína, proslulého po celém světě, byla udržována, zajištěna a neustále zlepšována, tedy dohlížejí zákony.
Vinařství, které vlastní Antonio Faganello, je vybaveno moderním zařízením, ale spoléhá se na staré tradiční vinařské techniky, které byly předávány z otce na syna od roku 1889. Jeho pozemky zahrnují 15 hektarů vinic v Refrontolu, s příznivou západní a jihozápadní expozicí, ve výšce 200-300 m. nad mořem. Metody pěstování "silvoz" a "cappuccina" spolu s vhodnou hustotou vinné révy a drastickým snížením hnojiv zajišťují vynikající kvalitu hroznů Prosecco. Vína zde vyrábějí výhradně z vlastních hroznů Prosecco. Colsaliz Prosecco je nabízeno ve dvou verzích: šumivé a bublinkové.